niedziela, 15 grudnia 2013

Świąteczne babeczki choinki



Świąteczne babeczki choinki
Składniki:

100g czekolady deserowej
70g masła
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka kakao
2 jajka
60g bardzo drobno posiekanych orzeszków laskowych
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
150ml śmietanki 36% (schłodzonej)
200g serka mascarpone (schłodzonego)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka zielonego barwnika spożywczego

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Czekoladę oraz masło umieszczamy w rondelku. Cały czas mieszając czekamy aż masa będzie jednolita. Ściągamy z palnika. Dodajemy cukier i kakao. Mieszamy. Wbijamy dwa jajka., a następnie dodajemy orzechy, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Po raz kolejny mieszamy. Przekładamy do niewielkich papilotek. Pieczemy około 12 minut. W czasie studzenia babeczek przygotowujemy krem. Śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywny krem, pod sam koniec dodajemy cukier puder oraz zielony barwnik (uważamy aby zbyt długo nie ubijać kremu ponieważ otrzymamy masło;). Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale uroczy pomysł !
    Takie babeczkowe choinki muszą być pyszne :))

    OdpowiedzUsuń