poniedziałek, 30 grudnia 2013

Gravlax z placuszkami z kaszy gryczanej


 Gravlax z placuszkami z kaszy gryczanej
Składniki:
Gravlax:
1 duży filet z łososia
1 łyżka soli gruboziarnistej
1 łyżka suszonego koperku
1 łyżka cukru
1 pęczek świeżo posiekanego koperku
1 łyżka czranego pieprzu gruboziarnistego
5 plasterków cytryny
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Filet z łososia dokładnie myjemy pod zimną wodą. Wycieramy ręcznikiem papierowym, a następnie odcinamy szarą błonę. Filety układmy w dość dużej misce. W moździerzu ucieramy na proszek cukier, sól, pieprz oraz suszony koperek. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy łososia. Na górę kładziemy plasterki cytryny, a następnie polewamy oliwą. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Placuszki z kaszy gryczanej
2 opakowania ugotowanej kaszy gryczanej
1 jajko
około 3 łyżki mąki gryczanej

Ugotowaną kaszę umieszczamy w misce. Wbijamy jajko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy około 3 łyżki mąki i wyrabiamy dość zwarte ciasto. Smażymy placuszki na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.

Dodatki:
plasterki łososia
drobno posiekana cebula
chrzan
świeżo posiekany koperek
gęty jogurt naturalny
sok z cytryny
sól i pieprz

Na usmażone placuszki układamy kolejno: łyżeczkę jogurtu, chrzan, cebulkę, koperek oraz plasterki łososia. Doprawiamy solą oraz pieprzem
Smacznego!





1 komentarz: