wtorek, 10 grudnia 2013

Świąteczna babka czekoladowa z rumowym lukrem


 Świąteczna babka czekoladowa z rumowym lukrem
Składniki:
100g masła
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szkalnki mąki tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki kakao
świeżo wyciśnięty sok z jednej mandarynki

Lukier rumowy:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wrzątku
kilka kropel esencji rumowej

Przygotowanie:
Kakao, mąkę oraz sodę przesiewamy do dużej miski. Za pomocą miksera ucieramy masło na puszystą masę pod koniec dodając po jednej łyżce cukru. Wbijamy kolejno po jednym jajku. Dolewamy sok z mandarynki. Stale miksując dodajemy na zmianę po łyżce jogurtu i suchych składników. Mieszamy do połączenia się składników.  Powstałe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 60 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Studzimy na kratce.
Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Dodajemy kilka kropel esencji rumowej. Następnie dolewamy dwie łyżki wrzątku. Dokłdnie rozcieramy łyżką do uzyskania gęstego lukru. Polewamy babkę i odstawiamy dozastygnięcia.
Smacznego!



2 komentarze: