czwartek, 16 stycznia 2014

Krucha tarta z ricottą i porami

Krucha tarta z ricottą i porami
Składniki:
porcja kruchego ciasta z tego przepisu
250g sera ricotta
2 pory
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 cukinia (starta na tarce o dużych oczkach)
2 jajka
garść świeżo posiekanej mięty
garść świeżo posiekanej bazylii
100g twardej, słonej ricotty startej na tarce (można zastąpić np oscypkiem)

Przygotowanie:
Pory obieramy z zewnętrznej warstwy, gotujemy na parze przez około 10 minut, a następnie kroimy w plasterki. W dużej łączymy wszystkie składniki nadzienia. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec wbijamy dwa jajka. Bardzo dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą miksera). Nadzienie wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz