wtorek, 5 marca 2013

Minestrone z fasolą



Minestrone z fasolą

Składniki:
1 szklanka fasolki lobia (namoczonej przez noc w zimnej wodzie i odsączonej)
3 łodygi selera naciowego (pokrojonego w piórka)
2 marchewki (pokrojone w kostkę)
3 ząbki czosnku (posiekane)
3 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
1 cebula (drobno posiekana)
1 cukinia (pokrojona w kostkę)
1 puszka krojonych pomidorów
około 2 litry wody (bądź wywaru warzywnego lub drobiowego)
1 pęczek posiekanej kolendry (posiekany)
     1 pęczek posiekanej pietruszki (posiekany)
     sól i pieprz
     oliwa

Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę w dużym garnku ( z możliwie grubym dnem). Dodajemy wszystkie warzywa i smażymy przez 5 minut. Dodajemy fasolę. Dusimy przez następne 5 minut. Wlewamy wywar i dokładnie mieszamy. Dodajemy zioła, przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut (fasola i ziemniaki muszą być miękkie). Na koniec możemy udekorować świeżo pokrojoną pietruszką i kolendrą. Według mnie zupa następnego dnia jest jeszcze lepsza;)
Smacznego!

1 komentarz: