wtorek, 25 czerwca 2013

Muszelki makaronowe z pieczarkami


Zapiekane muszle makaronowe z farszem pieczarkowym
Składniki:
około 12 sztuk makaronowych muszli
1 szalotka (drobno posiekana)
6 dużych pieczarek (pokrojonych w drobną kostkę)
1 kulka mozzarelli
świeżo posiekany rozmaryn
sól i pieprz
ostra papryka
kawałek świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotujemy makaron al dente (nie może być zbyt miękki ponieważ będziemy go jeszcze zapiekać). Na patelni podsmażamy czosnek oraz cebulę. Następnie dodajemy pieczarki, rozmaryn i pokrojoną w kawałki mozzarelle. Doprawiamy. Smażymy jeszcze przez około 5 minut. Powstałym farszem wypełniamy makaron. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Górę posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Smacznego!

4 komentarze: