niedziela, 4 sierpnia 2013

Kopytka z bobu


 Kopytka z bobu
Składniki:
około 300g bobu
3/4 szklanki mąki (lub troszkę więcej w zależności od konsystencji ciasta)
1 jajko
pęczek świeżo posiekanego koperku
kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:
Bób gotujemy do miękkości, a następnie obieramy. Rozgniatamy praską, dodajemy koperek oraz miętę. Wbijamy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy podłużne wałki podsypując mąką. Kroimy w niewielkie kawałki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez około minutę. Podajemy z masłem lub lekkim sosem pomidorowym z przepisu poniżej

Lekki sos pomidorowy
4 duże pomidory malinowe
5 łyżek przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:
Pomidory kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na patelni razem z czosnkiem.  Dodajemy przecier i doprawiamy. Przykrywamy pokrywką i duzimy około 10 minut.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Ale mają piękny kolor, szkoda, że nie przepadam za bobem, bo patrząc na nie, chętnie bym je zjadła: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Kopytek z bobu jeszcze nia jadłam. Niestety mam problem ze znalezieniem bobu w Berlinie, ale uda się, bo bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń