wtorek, 17 grudnia 2013

Czekoladowe pierniczki



Czekoladowe pierniczki
Składniki:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
180g masła
1 jajko
3/4 szklanki płynnego miodu
55g gorzkiej czekolady

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
około 2 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Mąkę, kakao, cukier puder, sodę oraz przyprawę korzenną przesiewamy do dużej miski. W garnuszku podgrzewamy (stale mieszając) masło, czekoladę oraz miód. Po otrzymaniu jednolitej masy odstawiamy do wystudzenia. Do suchych składników wbijamy jajko oraz dodajemy wystudzoną mieszankę. Miksujemy do uzyskania klejącej ale zwartej masy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy dowolne kształty pierniczków. Układamy na blasze do pieczenia. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem oraz specjalnymi ozdobami.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Na święta obowiązkowo, pięknie :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie na piernik ucierany :)

    OdpowiedzUsuń