środa, 6 lutego 2013

Gnocchi ze szpinakiem w sosie pomidorowym


Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Mogą być wyrabiane z ziemniaków, warzywnych puree, sera lub mąki gryczanej. Każdy z regionów Włoch ma własny przepis i sposób podania. Dodatkiem są zazwyczaj różne sosy (pomidorowy, serowy, grzybowy) bądź mięso.  Moja wersja to znane w Toskanii strozzapreti-kluski przygotowywane ze szpinaku i sera. Podałam je w delikatnym sosie pomidorowym z bazylią i dodatkiem świeżo startego parmezanu.

Gnocchi ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Składniki: (na kluski)
porcja dla 4 osób
500g ugotowanego szpinaku
500g twardego sera ricotta (w kawałku)
2 jajka
pół szklanki parmezanu
1 ząbek czosnku
pół cebuli
75g mąki (lub trochę więcej)
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki
garść świeżo posiekanej bazylii

Ugotowany szpinak bardzo dokładnie odsączamy z wody i drobno kroimy. Siekamy czosnek i cebulę. Ricottę przeciskamy przez praskę (bądź rozgniatamy widelcem) . W dużej misce mieszamy ser z posiekanym szpinakiem. Dodajemy czosnek, bazylię i cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wbijamy dwa jajka, dodajemy parmezan i mąkę, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulki o średnicy około 2 cm.  Gotujemy (małymi porcjami) w wrzącej wodzie przez około 5 minut.

Składniki (na sos pomidorowy):
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 cebula (drobno posiekana)
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
duża garść świeżej bazylii
sól i pieprz
oliwa

Rozgrzewamy oliwę, a następnie smażymy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pomidory. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy przez 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Polewamy ciepłe gnocchi. Posypujemy świeżo startym parmezanem.
Smacznego!













1 komentarz: