piątek, 8 lutego 2013

Zupa miso z fenkułem


 Oto propozycja na dość dziwne połączenie. Miso, znane także jako pasta z soi to tradycyjny składnik kuchni japońskiej, natomist fenkuł bardziej kojarzy się z kuchnią włoską. Jednak połączenie tych dwóch składników daje smaczny i ciekawy efekt.;p

Składniki:
500g fenkułu (pokrojonego w cienkie piórka)
1 marchewka (pokrojona w słupki)
2 pory (pokrojone w krążki)
2 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
około 2,5 cm kawałek imbiru (obrany i drobno posiekany)
1 ząbek czosnku (posiekany)
1 papryczka chili (posiekana)
8 łyżek miso (pasta miso jest dostępna parwie we wszystkich, większych supermarketach na dziale z żywnością orientalną)
6 szklanek wywaru warzywnego bądź wody
2 łyżki soku z limonki
garść świeżo posiekanej pietruszki
sól i pieprz
szczypta curry
szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:
W dużym garnku podgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy fankuł, marchew, pory i ziemniaki. Dodajemy imbir, czosnek, chilli. Dusimy do czasu aż warzywa zmiękną. Rozpuszczamy miso w 125ml bulionu bądź wrzątku. Dodajemy do reszty płynu, a następnie zalewamy nim warzywa. Doprawiamy do samku solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Gotujemy około 20 minut. Pod koniec wlewamy sok z cytryny i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.










5 komentarzy:

  1. Pyszna, aromatyczna zupka i to z pomarańczami? Widzę na zdjęciu, ale w składnikach już nie widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obawiam się, że Wasza zupa jest z selerem naciowym, a nie fenkułem ;) Niemniej anyżowy fenkuł mógłby tu pasować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. seler naciowy był potrzebny tylko i wyłącznie do wywaru warzywnego, a w zupie jest fenkuł;)

      Usuń
    2. w takim razie mój błąd ;) zdjęcia potrafią być mylące

      Usuń