czwartek, 11 kwietnia 2013

Chińska sałatka z marynowanym ogórkiem i chrupiącą ciecierzycą


Chińska sałatka z marynowanym ogórkiem i chrupiącą ciecierzycą
Składniki:
4 małe porcje (bądź dwie większe)
1 zielony ogórek (pokrojony w plasterki)
8 pieczarek (pokrojonych w plasterki)
8 rzodkiewek (pokrojonych w plasterki)
opakowanie roszponki
1 puszka ciecierzycy (odcedzonej z zalewy)
1 pęczek dymki
1 źdźbło trawy cytrynowej (drobno posiekane)
połowa papryczki chilli (drobno posiekana)
ocet ryżowy (3 łyżki do marynaty+3 łyżki do dressingu)
cukier (2 łyżeczki do marynaty+1 łyżeczka do dressingu)
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka curry
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz

Przygotowanie:
W 3 łyżkach octu ryżowego rozpuszczamy dwie łyżeczki cukru. Powstałą marynatą zalewamy plasterki ogórka i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na blaszce do pieczenia rozkładamy sreberko i wysypujemy ciecierzycę. Doprawiamy curry, solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopnii (najlepiej z opcją grill) na około 30 minut. Teraz przygotowujemy dressing. Łączymy w miseczce posiekaną trawę cytrynową, chilli, 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki sosu sojowego. Dokładnie mieszamy. Gdy wszystkie składniki naszej sałatki są już gotowe pozostaje nam tylko ułożyć je na talerzu. Na sam dół dajemy garść roszponki, polewamy łyżką dressingu, następnie kładziemy plasterki pieczarek, rzodkiewki, marynowanego ogórka oraz kilka łyżek upieczonej, chrupkiej ciecierzycy. Posypujemy posiekaną dymką oraz doprawiamy solą i pieprzem (na sam koniec możemy polać dodatkowo jeszcze jedną łyżeczką dressingu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz