niedziela, 7 kwietnia 2013

Razowe kanapki z koprem włoskim i wędzonym łososiem


Dzisiaj banalnie prosty pomysł na kolację bądź leniwe, weekendowe śniadanie! Kanapeczki równie dobrze sprawdzą się jako imprezowa przekąska;)

Razowe kanapki z koprem włoskim i wędzonym łososiem
Składniki:
4 duże kromki razowego chleba (najlepiej na zakwasie)
lekko solone masło lurpak
1 ugotowana bulwa kopru włoskiego
połowa białej cebuli (pokrojonej w drobną kosteczkę)
natka pietruszki (drobno posiekana)
koperek (drobno posiekany)
sok z połowy cytryny
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
8 posiekanych kaparów
łyżka chrzanu
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz
opakowanie wędzonego łososia (pokrojonego w plasterki)






Przygotowanie:
Kroimy koper włoski w cieniutkie piórka lub kosteczkę, a następnie łączymy z cebulą, kaparami, pietruszką, chrzanem i jogurtem naturalnym. Doprawiamy sokiem z cytryny, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Kromki chleba opiekamy w tosterze, smarujemy solonym masłem. Na górę nakładamy sałatkę z kopru włoskiego, a następnie plastry wędzonego łososia. Dekorujemy koperkiem i drobno posiekaną dymką.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz