wtorek, 9 kwietnia 2013

Placuszki cukiniowe + Quinoa z awokado i grejpfrutem!




 Placuszki cukiniowe
Składniki:
2 cukinie (starte na tarce o grubych oczkach)
1 por (posiekany)
2 jajka
230g mąki (użyłam pełnoziarnistej)
1 szklanka maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść świeżych ziół (może być bazylia, mięta, oregano)
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:
Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej łączymy maślankę i jajka. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych. Dodajemy cukinię pora oraz zioła. Doprawiamy i dokładnie mieszamy. Smażymy placuszki na nagrzanej patelni (z niewielką ilością tłuszczu ponieważ inaczej staną się zbyt mokre). Podajemy z jogurtem naturalnym bądź kremowym serkiem.

Quinoa z awokado i grejpfrutem
Składniki:
1 szklanka kaszki quinoa
1 grejpfrut
1 awokado
10 rzodkiewek
połowa czerwonej papryki
1 zielony ogórek
natka pietruszki
szczypiorek
sól i pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy quinoe według przepisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy wszystkie warzywa w kostkę. Siekamy szczypiorek oraz pietruszkę. Obieramy grejpfruta (sok zostawiamy i wlewamy na koniec do sałatki), a następnie kroimy w małe kawałeczki. W dużej misce łączymy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą oraz pieprzem (ewentualnie możemy dodać dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego).
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz