środa, 17 kwietnia 2013

Tartaletki z figami i kozim serem!


Tartaletki z figami i kozim serem
Składniki:
Na kruche ciasto:
200g mąki
łyżeczka soli
100g masła (pokrojonego w małe kawałeczki)
1 ubite jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 łyżki zimnej wody

Wykonanie:
Mieszamy na stolnicy mąkę, sól i masło, a następnie zagniatamy do czasu aż otrzymamy strukturę kaszy. Dodajemy ubite jajko, sok z cytryny oraz dwie łyżki zimnej wody. Wyrabiamy przez 10 minut (ciasto ma być plastyczne). Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy przez minimum 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy ciasto jest już wystarczająco schłodzone, wykładamy nim foremki do tartaletek. Przykrywamy papierem do pieczenia oraz obciążnikami (możemy użyć zwykłej fasoli). Pieczemy przez 15 minut, a następnie ściągamy papier i dopiekamy przez 5 minut. Studzimy.

Składniki na nadzienie:
168g koziego sera
50g gęstego jogurtu naturalnego
50g kremowego serka
świeżo posiekany rozmaryn
połowa białej cebuli (drobno posiekana)
sól i pieprz
gęsty ocet balsamiczny
około 10 fig (pokrojonych w ćwiartki)

Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy dokładnie ser kozi, twarożek, cebulę oraz jogurt. Następnie dodajemy rozmaryn i doprawiamy. Wykładamy nadzienie na wcześniej upieczone spody. Górę dekorujemy figami. Na koniec polewamy odrobiną octu balsamicznego.
Smacznego!








3 komentarze:

  1. Bardzo fajna przekąska :) Powiedziałabym nawet ekskluzywna.

    OdpowiedzUsuń
  2. figi i ser kozi- idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fig w takim użyciu jeszcze nie widziałam, ale to pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń