niedziela, 30 grudnia 2012

Pomysł na sylwestra-Hummus!




Składniki:
400g odcedzonej ciecierzycy z puszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka sezamu
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki
sok z jednej cytryny
natka pietruszki do posypania
do podania: dowolne warzywa (np. marchew, seler naciowy, papryka, ogórek, jabłko) bądź pieczywo
natka pietruszki

Przygotowanie:
Zmiksować w blenderzę ciecierzycę. Następnie dodać czosnek, sezam, paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Cały czas miksując, stopniowo wlewać oliwę i olej sezamowy. Pasta powinna mieć dość gęstą konsystencję, aby można było nałożyć ją na kawałki pieczywa bądź warzywa. Na koniec posypać natką pietruszki.
Smacznego!

Hummus możemy również urozmaicać na wiele sposobów. Przykładowo dodając do niego pieczoną paprykę. (rezygnujemy wtedy z soku z cytryny).

1 komentarz: