czwartek, 4 kwietnia 2013

Bataty faszerowane szpiankiem, żurawiną i serem

 Bataty faszerowane szpiankiem, żurawiną i serem
Składniki (porcja dla 2 osób):
2 słodkie ziemniaki-bataty
250g szpinaku
połowa białej cebuli (drobno posiekana)
ząbek czosnku (drobno posiekany)
5 suszonych pomidorów
dwie duuuże garście suszonej żurawiny
80g pokruszonej fety bądź białego sera
szczypta słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Bataty dokładnie myjemy i obieramy ze skóry. Posypujemy ostrą i słodką papryką, zawijamy w folię aluminiową, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Najpierw bardzo dokładnie myjemy szpiank, a suszone pomidory zalewamy wrzątkiem (aby zmiękły). Rozgrzewamy na patelni oliwę, podsmażamy czosnek oraz cebulę. Dodajemy spzinak, suszoną żurawinę i pomidory. Doprawiamy. Smażymy przez 10 minut. Upieczone ziemniaki przekrajamy na pół, wydrążamy część środka (tak aby zmieścił się farsz). Do każdej połówki nakładamy możliwie jak najwięcej farszu. Górę posypujemy pokruszonym serem. Wkładamy ponownie do piekarnika na około 10 minut.
Smacznego!




1 komentarz: