Składniki:
300 ml śmietanki 30%
230ml mleka
3 żółtka
25g cukru
5 pełnych łyżek nutelli
1/4 szklanki prażonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy śmietankę, mleko i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy na bok i studzimy.
Za pomocą miksera ubijamy żółtka, a następnie wlewamy do lekko ciepłej śmietanki. Ponownie podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu aż masa zgęstnieje (nie może się zagotować!!). Zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. Na koniec dodajemy nutellę. Przekładamy do specjalnego opakowania i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Przed samym wlaniem masy do maszyny, dodajemy orzechy laskowe i postępujemy według instrukcji.
Smacznego!
300 ml śmietanki 30%
230ml mleka
3 żółtka
25g cukru
5 pełnych łyżek nutelli
1/4 szklanki prażonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy śmietankę, mleko i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy na bok i studzimy.
Za pomocą miksera ubijamy żółtka, a następnie wlewamy do lekko ciepłej śmietanki. Ponownie podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu aż masa zgęstnieje (nie może się zagotować!!). Zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. Na koniec dodajemy nutellę. Przekładamy do specjalnego opakowania i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Przed samym wlaniem masy do maszyny, dodajemy orzechy laskowe i postępujemy według instrukcji.
Smacznego!
Znikneły by od razu:D
OdpowiedzUsuńA przepis bez maszyny?:)
OdpowiedzUsuńpo schłodzeniu wkładamy masę do zamrażarki.Pamiętamy o częstym mieszaniu, aby uniknąć powstania kryształek lodu;)
Usuńo matko, to musi smakować genialnie! :D
OdpowiedzUsuń