piątek, 5 kwietnia 2013

Suflet czekoladowy



Suflet czekoladowy
Składniki na około 4 porcje:
150g gorzkiej czekolady
25ml koniaku
6 łyżek cukru pudru
4 duże żółtka (lekko ubite)
6 dużych białek
+2 łyżki masła do posmarowania foremek
+cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, a następnie natłuszczamy 4 foremki rozpuszczonym masłem. Posypujemy cukrem pudrem. Mieszamy czekoladę, koniak oraz 3 łyżki cukru pudru w żaroodpornej misce. Ustawiamy miskę na rondlu z gotującą się wodą i podgrzewamy stale mieszając aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z rondla i dodajemy żółtka. W drugim naczyniu za pomocą miksera ubijamy białka z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru (na sztywną pianę). Następnie, delikatnie (porcjami) dodajemy pianę do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Przelewamy ciasto do foremek. Lekko stukamy o blat stołu, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Powierzchnię wygładzamy nożem. Oczyszczamy brzegi foremek i ustwiamy je na blasze do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut lub do momentu aż suflety dobrze wyrosną. Posypujemy cukrem pudrem i odrazu podajemy.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. wygląda świetnie :) musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny blog! Wpadłam tutaj przez oczko durszlaka i mam ochotę trochę popływać w Waszych pięknych smakach, słowach i zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń