czwartek, 28 lutego 2013

Crepes


 Ostatnie dwa tygodnie wakacji spędziłam we Francji, zwiedzając przepiękne Lazurowe Wybrzeże. Pomijając najlepsze na świecie bagietki i croissanty zakochałam się również w naleśnikach zwanych crepes. Są to duże ale bardzo, bardzo cienkie placki podawane z milionem różnych nadzieni. Najczęściej są sprzedawane na wynos, robione na naszych oczach. Przez co naleśnik jest dalej chrupiący, a farsz nie traci smaku. Dzisiaj pierwsza odsłona posta pod tytułem crepes-propozycje na farsz wytrawny;)

Ciasto podstawowe na gryczne crepes:
100g mąki gryczanej
200ml mleka
50ml wody gazowanej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wszystkie składniki miksujemy aż otrzymamy jednolite ciasto. Smażymy duże ale bardzo cienkie naleśniki na natłuszczonej patelni.

Opcjonalne nadzienia:

1.Szpiank i jajko

Składniki:
250g szpinaku
1 ząbek czosnku (posiekany)
pół cebuli (posiekanej)
3 suszone pomidory
1 jajko
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki

Na patelni podsmażamy czosnek, cebulę i szpinak. Dodajemy suszone pomidory i doprawiamy. Rozkładamy farsz, a na górę wbijamy jajko. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopnii. Zapiekamy około 10 minut.

2.Kasza gryczana z grzybami

Składniki:
1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
10 pieczarek (bądż innych grzybów)
1 ząbek czosnku (posiekany)
pół białej cebuli(posiekanej)
1 jajko
kilka plastrów żółtego sera
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki
szczypta suszonego rozmarynu
ser biały (opcjonalnie)

Na patelni podsmażamy czosnek, cebulę oraz grzyby. Dodajemy kaszę gryczaną i doprawiamy. Dusimy około 5 minut. Dodajemy rozbełtane jajko. Dokładnie mieszamy. Rozkładamy plastry żółtego sera na naleśniku, a następnie nakładamy farsz. Zapiekamy około 10 minut (aż ser się rozpuści) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

3.Ratatouille

Składniki:
pół cukini (pokrojonej w kostkę)
pół bakłażana (pokrojonego w kostkę)
kilka pieczarek
1 ząbek czosnku (posiekany)
połowa cebuli (posiekanej)
kilka plastrów żółtego sera
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz
dwie łyżki przecieru pomidorowego

Na patelni podsmażamy warzywa. Doprawiamy, a następnie dusimy około 10 minut. Rozkładamy plastry żółtego sera. Na górę wykładamy farsz. Zapiekamy przez około 10 minut

4.Kurczak z porem i winem

składniki:
pół piersi z kurczaka bądź indyka (oczyszczonej z błon i pokrojonej w małe paseczki)
3 pory
200 ml białego wina
1 ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego

Na patelni podsmażamy paseczki kurczaka. Dodajemy por, a następnie zalewamy winem. Doprawiamy. Dusimy około 15 minut aż płyn wyparuje. Ściągamy patelnię z płyty, a następnie dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy. Rozkładamy farsz na naleśnikach i zapiekamy przez około 10 minut.

5.Szynka parmeńska

Składniki:
kilka plastrów szynki parmeńskiej
kilka plastrów mozzarelli
garść rucoli
kilka suszonych pomidorów
sól i pieprz
kilka pomidorków koktajlowych

Składniki rozkładamy na naleśniku. Zawijamy, a następnie zapiekamy przez około 10 minut

 



3 komentarze:

  1. Wspaniałe zdjęcia, a farsze takie, o których jeszcze nigdy nie słyszałam! Kurczak z winem, kasza gryczana jako farsz? Interesujące i na pewno niezwykle smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, chętnie bym zjadła te z jajkiem, od dawna biorę się za ich przygotowanie ale zazwyczaj wygrywa jakiś inny farsz :) A wyglądają tak smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam , marze o takich przepysznych naleśniczkach <3

    OdpowiedzUsuń