niedziela, 26 maja 2013

Frytki z batatów z dodatkiem chilli i miodu

Składniki:
2 obrane bataty
2 łyżki miodu
2 papryczki chilli
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
świeżo wyciśnięty sok z jednej limonki
sól i pieprz
szczypta słodkiej papryki
pęczek świeżo posiekanej kolendry

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem bądź folią aluminiową. Bataty kroimy w średniej grubości plasterki. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Siekamy drobno papryczki. W miseczce mieszamy sos sojowy, miód, olej sezamowy, sok z limonki oraz chilli. Wykładamy ziemniaki na blaszce, a następnie dokładnie polewamy powstałym sosem. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Przed podaniem posypujemy kolendrą.
Smacznego!;)

3 komentarze:

  1. zdrowo;) Podoba mi się połączenie batatów i miodu

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze wkleić banerek akcji

    OdpowiedzUsuń
  3. Frytki lubię holenderskie z majonezem, ale na ostro muszą być też ciekawe.

    OdpowiedzUsuń