czwartek, 2 maja 2013

Letnie bakłażany z figami



Letnie bakłażany z figami
Porcja dla 4 osób
Składniki:
2 duże bakłażany
4 figi
15 pomidorków koktajlowych
1 por (pokrojony w piórka)
opakowanie sera mozzarella
kilka igiełek rozmarynu
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przekrawamy bakłażany wzdłuż, posypujemy sola i pieprzem, a następnie wkładamy do piekarnika na 15 minut. W tym czasie kroimy w ćwiartki pomidorki i figi. Gdy bakłażany są już miękkie, delikatnie wciskamy miąższ do środka (tak aby zmieścić nadzienie). Na sam dół kładziemy pomidorki, a następnie figi. Pomiędzy wciskamy kawałki sera. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i posiekanym rozmarynem. Na koniec dekorujemy porem. Wkładamy ponownie do piekarnika na około 10 minut. 
Smacznego!






2 komentarze:

  1. Ciekawy dodatek, tal jeszcze nie wykorzystywałam w swojej kuchni fig :)

    OdpowiedzUsuń