wtorek, 28 maja 2013

Lody rabarbarowe



Przygotowanie:
Obieramy rabarbar, a następnie kroimy w małe kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy 1/2 litra wody. Dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu przez około 25 minut (rabarbar ma się rozpaść, a część wody odparować). Gdy otrzymamy dość gęstą konsystencję, ściągamy z palnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie zupełnie zimną miksturę dokładnie mieszamy z kremówką oraz mlekiem. Dodajemy cynamon. Przelewamy do specjalnego opakowania i chłodzimy w lodówce przez 6 godzin. Po tym czasie przelewamy do maszyny i postępujemy według zaleceń. Jeżeli nie posiadamy takiego urządzenia schłodzoną masę wkładamy do zamrażarki. Pamiętamy o częstym mieszaniu.;)
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Super! Teraz tylko czekać na odpowiednią aurę, by jedzenie lodów było prawdziwą rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, pyszności!
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być genialne. Uwielbiam kwaśne lody. Nie mam maszyny więc spróbuję zrobić bez.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie jadłam rabarbarowych lodów :D Koniecznie muszę spróbować je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję że dołączyłaś do akcji lodowej na durszlaku

    OdpowiedzUsuń