Przygotowanie:
Na początek prażymy orzeszki ziemne z na suchej patelni, a następnie 3/4 mielimy za pomocą blendera. Resztę drobno siekamy. Do rondelka wlewamy śmietankę, mleko i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy na bok i studzimy.
Za pomocą miksera ubijamy żółtka, a następnie wlewamy do lekko ciepłej śmietanki. Dodajemy pastę orzechową oraz łyżkę soli. Ponownie podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu aż masa zgęstnieje (nie może się zagotować!!). Zdejmujemy z palnika i lekko studzimy.Przekładamy do specjalnego opakowania i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Przed samym wlaniem masy do maszyny, dodajemy pokruszone orzechy i postępujemy według instrukcji. Jeżeli nie posiadamy takiego urządzenia po schłodzeniu wkładamy masę do zamrażarki. Co kilka godzin bardzo dokładnie mieszamy, aby uniknąć powstania kostek lodu.
Smacznego!
Ła, ale genialny smak! Jestem w szoku :D Przecież to lody muszą tak obłędnie smakować!
OdpowiedzUsuńJadłam taki smak w pewnej cukierni i był świetny! Muszę wykorzystać przepis, bo domowe na pewno wychodzą jeszcze lepsze:)
OdpowiedzUsuńCiekawie musiały smakować :)
OdpowiedzUsuń