środa, 15 maja 2013

Chrupiące wrapy z krewetkami



Chrupiące wrapy z krewetkami
Składniki:
2 tortille pszenne
12 krewetek
1 awokado 
1 czerwona papryka 
1 ogórek zielony 
garść rucoli
sok z połowy cytryny
kawałek posiekanej papryczki chilli 
150g gęstego jogurtu naturalnego
szczypta ostrej papryki
świeżo posiekana mięta
świeżo posikana bzylia
posiekany szczypiorek
sól i pieprz








Przygotowanie:
Sparzone krewetki kroimy w kostkę, a następnie posypujemy solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki. Kroimy awokado, ogórka oraz paprykę w plasterki (pamiętamy aby skropić awokado sokiem z cytryny ponieważ inaczej zrobi się czarne). Siekamy drobno zioła. Przygotowujemy sos: w miseczce łączymy jogurt, miętę, bazylię, posiekany szczypiorek. Doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię (bez dodatku tłuszczu) i podgrzewamy tortille przez około 3 minuty.  Ciepłe placki smarujemy jedną łyżką sosu, a następnie wykładamy rucolę, krewetki oraz resztę warzyw. Zawijamy (dokładnie ściskając). Kładziemy na patelnię i podgrzewamy jeszcze przez minutę. Kroimy w mniejsze kawałki. Podajemy z resztą sosu.
Smacznego!



1 komentarz: