Granola to najprostsze i zdrowe śniadanie. Dodatkowym plusem jest możliwość skomponowanie własnej ulubionej mieszanki. Przygotowanie jest dziecinnie proste,a efekt o wiele lepszy od sztucznych sklepowych mieszanek. Granolę możemy podawać z jogurtem i ulubionymi owocami np z kiwi, truskawkami lub malinami. Świetnym dodatkiem jest również świeża mięta;)
Domowa granoila
Składniki:
300g płatków orkiszowych
200ml soku pomarańczowego
3 łyżki miodu
1 szklanka posiekanej suszonej żurawiny
1 szklanka pistacji (obranych)
6 łyżek wiórków kokosowych
25g suszonych jabłek
pół szklanki orzechów nerkowca
pół szklanki płtaków migdałowych
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie orzechy (nerkowce, płatki migdałowe i pistacje) prażymy na suchej patelni, a następnie kruszymy na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzewamy sok pomarańczowy i miód. Dokładnie mieszamy. Studzimy. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki granoli. Zalewamy sokiem pomarańczowym. Dokładnie mieszamy, a następnie rozkładamy cienką warstwą na blasze. Pieczemy około 45 minut co jakiś czas mieszając.
Smacznego!
Pycha! Uwielbiam takie domowe smakołyki :)
OdpowiedzUsuńGranolę robię od czasu do czasu, strasznie szybko znika ze słoika, za szybko.
OdpowiedzUsuń