czwartek, 9 maja 2013

Lody o smaku solonych orzeszków ziemnych



Przygotowanie:
Na początek prażymy orzeszki ziemne z na suchej patelni, a następnie 3/4 mielimy za pomocą blendera. Resztę drobno siekamy. Do rondelka wlewamy śmietankę, mleko i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy na bok i studzimy.
Za pomocą miksera ubijamy żółtka, a następnie wlewamy do lekko ciepłej śmietanki. Dodajemy pastę orzechową oraz łyżkę soli.  Ponownie podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu aż masa zgęstnieje (nie może się zagotować!!). Zdejmujemy z palnika i lekko studzimy.Przekładamy do specjalnego opakowania i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Przed samym wlaniem masy do maszyny, dodajemy pokruszone orzechy i postępujemy według instrukcji. Jeżeli nie posiadamy takiego urządzenia po schłodzeniu wkładamy masę do zamrażarki. Co kilka godzin bardzo dokładnie mieszamy, aby uniknąć powstania kostek lodu.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ła, ale genialny smak! Jestem w szoku :D Przecież to lody muszą tak obłędnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam taki smak w pewnej cukierni i był świetny! Muszę wykorzystać przepis, bo domowe na pewno wychodzą jeszcze lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie musiały smakować :)

    OdpowiedzUsuń