niedziela, 5 maja 2013

Wiosenne spaghetti z jakiem w koszulce


Wiosenne spaghetti z jakiem w koszulce
porcja dla 4 osób
Składniki:
250g makaronu spaghetti
1 ugotowany brokuł (podzielony na różyczki)
pęczek ugotowanych szparagów
1 por (pokrojony w piórka)
2 ząbki czosnku (posiekane)
1 papryczka chilli (posiekana)
2 pomidory (pokrojone w kosteczkę)
kawałek koziego sera
4 jajka
1 łyżka octu winnego
szczypta ostrej papryki
świeżo posiekana bazylia
sól i pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek, por i chlilli. Dodajemy resztę warzyw (bez szparagów) oraz bazylię. Doprawiamy. Przykrywamy i dusimy przez 10 minut. Dodajemy makaron, pocięte szparagi i ser kozi, dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy z gazu. W tym czasie do gotującej się wody, wlewamy łyżkę octu, a następnie wbijamy pierwsze jajko. Za pomocą łyżki zgarniamy białko, jak najbliżej żółtka. Gotujemy jedna minutę. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej (tak samo postępujemy z resztą jajek). Wykładamy makaron, a na górę kładziemy ugotowane jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Od razu podajemy!
Smacznego!








1 komentarz: