sobota, 5 stycznia 2013

Chaczapuri ze szpinakiem


Chaczapuri to popularne danie kuchni kaukaskiej. Jest to zapiekany placek najczęściej z nadzieniem jajeczno-serowym bądź pastą z czerwonej papryki. Ja natomiast postanowiłam zrobić inną wersję z dodatkiem szpinaku ( a to dlatego, że leżał już kilka dni w lodówce i chyba miał ochotę wyjść;pp).

Składniki:
na ciasto:
300g mąki pszennej
100 ml mleka (delikatnie podgrzanego)
łyżeczka suchych drożdży
łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cząbru
sól i pieprz

na nadzienie:
1 ząbek czosnku
1 cebula
250 g szpinaku
ostra papryka
200g sera białego bądź żółtego
pieprz i sól
oliwa

dodatkowo gęsty jogurt naturalny przyprawiony pieprzem, solą, ostrą papryką i cząbrem (do maczania)

Przygotowanie:
Mieszmay wszystkie składniki ciasta aż do uzyskania elestycznej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy razem z umytym szpinakiem. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Dusimy pod przykryciem około 5 minut. Zdjemujemy i dokładnie odsączamy.
Cisato rozwałkowujemy na prostokąty o grubości około 1/2 cm. Na placku układamy szpinak oraz ser. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą papryki. Zwijamy brzegi do środka, aby utworzyć kopertę. Musimy mocno docisnąć ciasto, aby nie rozeszło się podczas pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy ciasto przez około 15 minut (czas może być różny w zależności od grubości placka). Po wyjęciu kroimy na trójkąty i podajemy z jogurtem.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty od Tomasza Woźniaka.

2 komentarze:

  1. Już wiem, że polubiłabym to danie ;) Jest tu wszystko, co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny blog! Jak się cieszę, że tu trafiłam! Częstuję się i przysiadam na stałe:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń