niedziela, 27 stycznia 2013

po prostu pizza


Dzisiaj pełen klasyk (a może nie do końca?). Pomysł na przepyszną domową pizze! Dodatki to kwestia zupełnie dowolna, ale jak zawsze mamy w rękawie kilka propozycji dla mało kreatywnych;p

Przepis na ciasto
Składniki:
30g świeżych drożdży bądź 14g suchych
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
500g mąki pszennej (bądź chlebowej)
1 łyżeczka soli
5 łyżek oliwy













Przygotowanie:
Jeżeli używamy świeżych drożdży najpierw musimy zrobić zaczyn. Wsypujemy do miski kilka łyżek mąki oraz łyżkę cukru. Na górę kruszymy drożdże i zalewamy ciepłą wodą (tylko tyle aby zakryć drożdże). Odstawiamy na 20 minut aż zaczyn ruszy (spieni się). W tym czasie przesiewamy mąkę i sól. Po upływie 20 minut mieszamy zaczyn z mąką. Dolewamy oliwę oraz pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto przez około 10 minut, w razie potrzeby dodajemy mąki bądź wody (najlepiej zrobić to w robocie kuchennym przy pomocy specjalnego haka do ciasta drożdżowego). Następnie wkładamy ciasto do dużej nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości (około 2 godziny).

Opcjonalne dodatki
1.Parma
świeże pomidory pokrojone w kosteczkę
kilka plastrów szynki parmeńskiej
ser (ricotta, biały bądź mozzarella)
świeżo starty parmezan
garść rucoli (opcjonalnie)
ulubione przyprawy (bazylia, oregano, ostra papryka itp)

2.Szpinak
duża garść przysmażonego wcześniej szpinaku z dodatkiem ząbka czosnku i cebuli
ser (mozzarella, biały bądź ricotta)
2 jajka (przed włożeniem do piekarnika pizzy na której jest szpinak oraz ser rozbijamy równo dwa jajka)

3.Wege
pomidory pokrojone w drobną kostkę
pieczarki
papryka
ser (biały, ricotta bądź mozzarella)
dowolne zioła

4.Grecka
pomidory pokrojone w drobną kostkę
cukinia pokrojona w plastry
pokruszony ser feta
czarne oliwki
dowolne przyprawy

5.Bresaola
pomidory pokrojone w kostkę
drobno posiekany ząbek czosnku
kilka plastrów szynki bresaola
świeżo starty parmezan
pieczarki pokrojone w plastry
dowolne zioła

Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je na 5 części i formujemy 5 małych dość cienkich placków. Na górze każdego z nich rozkładamy dodatki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 230 stopni przez około 20 minut.
Smacznego!


























2 komentarze: