niedziela, 6 stycznia 2013

Tosty z pesto z czarnych oliwek i kurczakiem balsamicznym

 W przedświątecznym szale zakupów wygłodniała i zdesperowana szukałam czegoś do przegryzienia..... Miajając kolejne zatłoczone restauracje, postanowiłam wpaść do odnowionej costy coffee i tak właśnie odkryłam najlepsze zapiekane kanapki! Zadowolona i najedzona postanowiłam zrobić własną wersję w domu. Oto ona:

Składniki na marynowanego kurczaka:
pół piersi z kurczaka (oczyszczonej z błon)
2 łyżki płynnego miodu
3 łyżki płynnego octu balsamicznego
sól i pieprz
ostra papryka
rozmaryn

Przygotowanie:
Kurczaka wkładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i rozmarynem. Następnie wlewamy miód i ocet. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i ostawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka wkładamy do rękawa i pieczemy przez około godzinę (w zależności od grubości piersi).

Składniki na tosty:
(Porcja dla 2 osób)
4 kromki chleba tostowego
pół czerwonej papryki
kilka plastrów kurczaka balsamico
pół cebuli
kremowy serek
10 oliwek
garść rucoli
sól i pieprz

Przygotowanie:
Paprykę kroimy w plasterki i grillujemy na patelni bądź w piekarniku na opcji grill. Cebulę i oliwki drobno siekamy. Smarujemy chleb serkiem i dodajemy resztę składników. Dokładnie zaciskamy drugim tostem i zapiekamy.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. idealne na śniadanie, jutro chyba zrobię :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię posmarować jeszcze z zewnątrz tosty odrobiną oleju rzepakowego - tosty są wtedy delikatniejsze, nie są tak twarde po spieczeniu, a sam olej ma trochę witamin i kwasów omega-3, więc nie zaszkodzi na pewno :)

    OdpowiedzUsuń